Kontakt

AVDITORIJ

Letni kino MInoriti
POLETNO PRIZORIŠČE

Avditorij se nahaja v nekdanjem samostanskem vrtu in (so)uporablja oder Velike dvorane z odpiranjem železne zavese. Oder je primeren za izvedbo glasbenih, gledaliških in plesnih vsebin na zunanji tribuni, nad katero se razpenja mogočen hrast. Avditorij je od leta 2017 odlično prizorišče za letni kino.

Število sedežev: 520

Hrast pri Sodnem stolpu
NAJSTAREJŠI HRAST ZNOTRAJ STAREGA MESTNEGA JEDRA

Hrast dob (Quercus robur), ki se nahaja v Avditoriju, je najstarejše in najdebelejše drevo, ki raste znotraj starega mestnega jedra. Območje le tega je bilo v srednjem veku omejeno z obzidjem ter gosto pozidano, zato prostora za zelenice, nasade in drevesa ni bilo. Izjema sta bili površini na sedanjem Slomškovem trgu, kjer je bilo pokopališče in kasneje vrtovi ter na območju nekdanjega Minoritskega kompleksa, kjer je danes Avditorij. Ta hrast ni le najdebelejše drevo mestnega jedra, ampak najverjetneje tudi edino, ki je ohranjeno iz tistih časov (z izjemo stare trte v bližini).

Podatkov o starosti hrasta ni, glede na stare upodobitve in poznavanje drevesne vrste pa ocenjujemo, da je drevo staro vsaj 200, lahko pa tudi 300 let ali več. Obseg debla, izmerjen v letu 2019, je 481 cm, kar pomeni 153 cm premera. Visok je več kot 25 m.

Zaradi svojih dimenzij, pričevalne vloge in izjemnega vedutnega pomena ga varujemo in je določen za drevesno naravno vrednoto lokalnega pomena.

Minoriti

V prepletu zgodb

Dobrodošli v Minoritih – urbanem stičišču, kjer ponujamo vsebine za obiskovalce vseh starosti, spodbujamo ustvarjalnost in negujemo radovednost. 

Odpiralni čas
Info točka je odprta eno uro pred dogodki v Avditoriju, Minoritski cerkvi in Sodnem stolpu.
Kje se nahajamo
Vojašniški trg 2, 2000 Maribor
Kontakt