Kontakt

AMIRA MEDUNJANIN KVARTET

Traja: 1 H 30 MIN
Festival Lent
medunjanin

Skoraj nemogoče je z eno besedo opisati, kaj se skriva za bosanskim konceptom sevdah. Verjetno ga še najbolje opiše beseda hrepenenje. A sevdah ni samo to. Je tudi ljubezen, brezupna, večna ljubezen, ter je tudi poželenje, ki ljubimca hkrati hladi in žge. Je preprosto način življenja, je pripoved o njem in o ljudeh ter o svetu, ki ga obdaja.

Amira se je rodila v Sarajevu, v časih, ko je bila popularnost tradicionalne glasbe v nekdanji skupni državi na vrhuncu. Sevdah je zavzel posebno mesto v njenem življenju. Sevdalinke (pesmi), ki se jih je naučila od matere, so bile najlepše pesmi na svetu. Očaranost nad to glasbeno tradicijo Bosne in Hercegovine jo je vodila tako daleč, da se ji je popolnoma predala in znotraj sevdalink ustvarila unikaten glas, s katerim je do popolnosti raziskala njihov izpovedni potencial.

Amirina navdušenost nad lepoto ustnega izročila tega dela jugovzhodne Evrope jo je pripeljala do tega, da se je posvetila ustvarjanju specifičnega umetniškega izraza, ki ni sestavni del osrednjih glasbenih trendov ali kompromis za vklapljanje v obstoječe glasbene kalupe. S sodelovanjem s profesionalnimi glasbenimi skupinami in z odigranimi številnimi koncerti izjemno uspešno predstavlja kulturo s teh območij ter sceno glasbe sveta bogati s svojimi neprekosljivimi izvedbami balkanske tradicionalne glasbe.

Glasbeni novinar Garth Cartwright ji je nadel vzdevek »bosanska Billie Holiday«. V primerjavi se zrcali način, kako Amira sevdah postavi na glavo ter znotraj več stoletij stare tradicije išče vedno nove vsebine in oblike.

Za svoje ustvarjanje je prejela več nagrad, med njimi tudi nagrado za najboljši ženski vokal na francoskem festivalu Babel Med Music v francoskem Marseillu in hrvaškega porina za najboljšo žensko vokalno izvedbo leta 2020 ter za najboljši album leta 2021!

Amira Medunjanin vokal 
Mario Rašić bas
Antonio Vrbički harmonika
Leopold Stašić violina

Odpiralni čas
Info točka je odprta eno uro pred dogodki v Avditoriju, Minoritski cerkvi in Sodnem stolpu.
Kje se nahajamo
Vojašniški trg 2, 2000 Maribor
Kontakt