Kontakt

Božo Vrećo Sevdahology (BIH, GER, MKD, SRB, POL)

Traja: 1 H 15 MIN
Festival Lent
Božo Vrećo Sevdahology

Vzneseno. Mistično. Katarzično!

Božo Vrećo s svojim šestim albumom Lachrimæ zaokrožuje celoto avtentičnega makamskega petja in izvirnih sefardskih besedil, otoških pesmi s paleto kantavtorskega dela in refrenov, avtohtonih za ozemlje Bosne in Hercegovine. Skozi vse dosedanje albume tvori popolnoma nov inovativen makamov pristop k izvajanju sevdalink – katarzični, prečni in edinstveni lirični tenor, ki s svojim angelskim kastratskim glasom opeva najgloblja čustva, s katerimi se lahko poistoveti vsak. Poje o ljubezni, hrepenenju in ločitvi, o žalosti, melanholiji in osamljenosti. Vsak njegov verz je kot izpoved ljubezni in od tod izhaja čarobnost njegovih koncertov.

Sodeluje z izjemnimi umetniki svetovnega slovesa in piše nova sevdah besedila, ki jih njegovo vse širše in številnejše občinstvo preprosto obožuje. Ukvarja se še z glasbo in s študijami za balet ter opero, sodeluje pri dokumentarnih filmih o sevdahu in njegovem avantgardnem doprinosu. Posebno blizu so mu tudi študije mističnosti balkanske avtohtone enoglasne in polifone glasbe.

Njegovi koncerti so popolni Sufijski trans, ki ga izvorno popolnoma osvobojen sevdah nosi v sebi in ki v ljudeh sprošča vsa potlačena čustva. Prav zaradi tega so Božovi koncerti velikokrat preplavljeni s solzami in z nadnaravno energijo, ki teče od človeka do človeka in ustvarja val vznesenosti, ljubezni in katarze, brez katere ni popolnega užitka. Dualnost, ki jo izžareva ta izjemni umetnik, ga uvršča med najpomembnejše interprete sodobnega karasevdaha, ki sega tudi v področja jazza, bluesa, spirituala in polifonije.

Božo Vrećo se trenutno ukvarja s filmsko glasbo ladino pesmi v Bosni in Hercegovini, ena izmed teh z naslovom Maldiča pa bo del dokumentarnega filma z naslovom Maldita, ki bo združeval umetnikovo življenje, sevdah in Sarajevo. Film producirajo in režirajo Kanaki Films in Medikus Mundi Productions iz Madrida ter Barcelone. 

Na koncertu lahko pričakujemo sevdahe iz davnih časov, pa tudi tiste, ki so šele nastali, spremljavo pa bodo ustvarjali odlični glasbeniki iz Nemčije, Turčije, Makedonije, Srbije in Poljske.

Ne zamudite vrhunskega nastopa v reinterpretaciji in obliki svetovne glasbene platforme.


Božo Vrećo, vokal
Kadir Dogan, tolkala
Demir Kanturovski, trobenta
Marko Nikolić, klaviature, harmonika
Christopher Esch, kitara, vokal


*Prireditev bo izvedena v vsakem vremenu. Ker želimo vsem obiskovalcem omogočiti prijetno spremljanje dogodka in dobro vidljivost na oder, odpiranje dežnikov na prizorišču ni dovoljeno. Svetujemo vremenu primerno obutev in oblačila.

Vstopnica za prizorišče Minoriti – Oder Nove KBM vsak večer po končanem koncertu/predstavi velja tudi kot vstopnica za After na Minoritih.

Odpiralni čas
Info točka je odprta eno uro pred dogodki v Avditoriju, Minoritski cerkvi in Sodnem stolpu.
Kje se nahajamo
Vojašniški trg 2, 2000 Maribor
Kontakt