Kontakt

DRUMMINGCELLIST & BIG BAND RTV SLOVENIJA: FLOATING SAND

Traja: 1 H 15 MIN
Festival Lent
DRUMMINGCELLIST: ZABUČALE GORE

Multiglasbenik in skladatelj Kristijan Krajnčan je z albumom Floating Sand, ki bo po izidu prvikrat predstavljen prav na Festivalu Lent, združil moči z Big Bandom RTV Slovenija in s svojim očetom, z aranžerjem in dirigentom Lojzetom Krajnčanom.

»Po mojem solo albumu Abraxas sva z očetom dobila idejo, da bi skladbe nadgradila in izvedla z Big bandom RTV Slovenija. Lojze se je lotil aranžmajev, veliko sva se pogovarjala o pomenu in zvoku posameznih skladb, ki so navdih črpale iz mitoloških zgodb. Nastal je presek dveh svetov dveh generacij, katerih skupna vrednota je ljubezen do glasbe in kreativnosti«.

»Instrumentacija violončelo – big band pa je nekaj posebnega v svetovnem merilu,« je povedal Kristijan.


Kristijan Krajnčan, solist in skladatelj
Lojze Krajnčan, dirigent in aranžer


O vodji Jazz Podija 2023

Kristijan Krajnčan se uveljavlja kot eden najvidnejših evropskih umetnikov svoje generacije. Virtuoz tako na violončelu kot na bobnih, skladatelj ter filmski ustvarjalec se s spajanjem različnih umetniških oblik že dolgo izmika enoznačnim nalepkam.

Njegovo delo zaznamujeta raziskovanje in ambicija združevanja antičnega pripovedništva s sodobnimi ustvarjalnimi tehnikami.

Je prejemnik številnih nagrad na mnogih ustvarjalnih področjih; tako je denimo prejel prvo nagrado Jazzon za najboljšo slovensko jazz kompozicijo, prvo nagrado nacionalnega tekmovanja klasičnih glasbenikov Slovenije, navdušil pa je tudi na tekmovanju Seifert Competition for jazz strings na Poljskem, kjer je prejel posebno nagrado za umetniško vrednost in izviren slog igranja. Pohvali se lahko tudi kot polfinalist tekmovanja Thelonious Monk Jazz Competition for Drums v Washingtonu (ZDA).

S solo projektom je izdal štiri albume: DrummingCellist (2017), kjer je aranžiral Bachovo drugo suito in Fratres Arvo Part-a za klasičen violončelo in jazz bobne; Abraxas (2019), kjer je ustvaril avtorsko glasbo, inspirirano po mitologijah sveta in delu C. G. Junga; Floating Sand (2021), kjer je sodeloval s svojim očetom, dirigentom in aranžerjem Lojzetom Krajnčanom in Big Bandom RTV Slovenija; ter najnovejši album z naslovom Zabučale gore / The Mountains Roared (2022), kjer je poustvaril slovensko ljudsko glasbo skozi sodobne klasične in improvizacijske koncepte.

Kristijan Krajnčan se je rodil v Kranju (1986) v glasbeni družini in pričel z igranjem violončela že pri petih ter z igranjem bobnov pri desetih letih. Po zaključeni srednji glasbeni in baletni šoli na obeh instrumentih se je preselil na Nizozemsko, kjer je diplomiral iz jazz bobnov na Price Claus Konservatoriju v Groningenu in magistriral iz filmske glasbe na amsterdamskem Konservatoriju, vmes pa se izpopolnjeval na Purchase kolidžu v New Yorku. Sodeloval je pri 52-ih albumih in koncertiral v več kot 25-ih državah v Evropi, ZDA, Aziji, Indoneziji, Bližnjem Vzhodu in Afriki ter ustvaril glasbo za več filmskih, gledaliških, interdisciplniarnih ter plesnih projektov.

Odpiralni čas
Info točka je odprta eno uro pred dogodki v Avditoriju, Minoritski cerkvi in Sodnem stolpu.
Kje se nahajamo
Vojašniški trg 2, 2000 Maribor
Kontakt