Kontakt

LETNI KINO MINORITI: Fant in čaplja

Traja: 2 H
Hayao Miyazaki / Japonska, 2023, 124 min / japonščina s slovenskimi podnapisi
in čaplja

Hecne pesmice

Predfilm mednarodnega festivala otroškega in mladinskega filma Enimation

Napisala Alenka Bervar / Pripoveduje Žan Kotolenko / Glasba Jernej Bervar / Avtorji animacije Učenci 2.b razreda OŠ bratov Polančičev Maribor / Mentorice Hana Repše, Polona Legvart, Polona Paulič Podstenšek / Produkcija Enimation school - Zavod MARS Maribor in Društvo za razvoj filmske kulture, OŠ bratov Polančičev / S finančno podporo Mestne občine Maribor - za projekt Film in mladi.

Kratek animirani film Hecne pesmice je nastal po istoimenski knjigi Alenke Bervar. Gre za 12 hecnih živalskih prigod, ki jih učenci 2. b razreda OŠ bratov Polančičev Maribor oživijo in nas nasmejijo.


Fant in čaplja (Kimitachi wa do ikiru ka)

Mojster animeja Hayao Miyazaki (Čudežno potovanje/Spirited Away, Porco Rosso, Moj sosed Totoro id.) se je z legendarnim Studiem Ghibli po napovedani upokojitvi vrnil v svoji najboljši izvedbi. V intimni, avtobiografski pripovedi nas skozi otroške oči 11-letnega dečka Mahita, ki mora po izgubi matere zapustiti vojni Tokio in se preseliti na podeželje, popelje v čudežen svet, v katerem se prepletajo življenje, smrt, žalost in veselje. V vasi, v kateri je odraščala njegova mati, se preseli v staro graščino na ogromnem posestvu, kjer sreča skrivnostno sivo čapljo … Film je med drugim prejel zlati globus in oskarja v kategoriji najboljših animiranih celovečercev, a Miyazaki se podelitve ni udeležil. 

Hayao Miyazaki kot slikarski velemojster nanaša plasti pomenov v pripoved, na osnovni ravni pa  lahko gledamo na delo predvsem kot na alegorično podobo fantovskega odraščanja, razreševanja notranjih konfliktov, prek odnosa z naravo in spoprijemanja s človeškimi slabostmi. Pa tudi kot film o toku časa, ki ni nujno linearen. Fant in čaplja je brezčasna poema o iskanju, sprejemanju, poslavljanju in o novih začetkih.

Gorazd Trušnovec, RA Slovenija

Distributer za Slovenijo: Cinemania Group


Letni kino Minoriti • Organizacija in produkcija Lutkovno gledališče Maribor, Kulturna četrt Minoriti, Društvo za razvoj filmske kulture • Program podpira Mestna občina Maribor • Sponzorji Kefirko, Moji kvadrati, Casino Admiral, Europlakat, Petrol, Mariborske lekarne

Odpiralni čas
Info točka je odprta eno uro pred dogodki v Avditoriju, Minoritski cerkvi in Sodnem stolpu.
Kje se nahajamo
Vojašniški trg 2, 2000 Maribor
Kontakt