Kontakt

FATOUMATA DIAWARA

Traja: 1 H 30 MIN
Festival Lent
DIAWARA

Igralko in pevko Fatoumato Diawaro lahko danes z gotovostjo prištejemo med najpomembnejše afriške dive, vsekakor velja za prvo malijsko kitaristko, in – ob zasedbi, s kakršno prihaja na Festival Lent – lahko brez zadržka zagotovimo, da gre za v današnjih časih najmočnejši nastop glasbene skupine s kontinenta, ki šteje več kot 1,2 milijarde ljudi.

Le dobro desetletje je minilo, odkar je izšel njen glasbeni prvenec Fatou, in v tem času se je Diawara utrdila kot ena ključnih pevk afropopa mlajše generacije. Priznanja dežujejo od vsepovsod: nastopala je s Paulom McCartneyjem, Bobbyjem Womackom, Robertom Fonsecom, Oumou Sangare, Damonom Albarnom (Blur) in Dee Dee Bridgewater ter s skupinami Snarky Puppy, The Roots, Amadou & Mariam, The Gorillaz in s številnimi drugimi, spotoma pa prejela še dve nominaciji za nagrado Grammy za najboljši »world music« album ter vzpodbudila nešteto humanitarnih projektov.

Nemogoče se je izogniti temu, da se njen izrazito čustven nastop in pristen glas človeka ne bi globoko dotaknila. Pesmi so velikokrat pete v jeziku bambara, uradnem jeziku Malija, ter praviloma govorijo iskreno zgodbo o ljubezni in trpljenju njene domovine ter prebivalcev: o ženski emancipaciji, bolečini emigracije, življenju pod vladavino fundamentalistov, o zakoreninjenosti okrutnega ženskega obrezovanja. Toda naj vas te čustveno nabite teme ne zavedejo: njeni barviti ter naelektreni afro-futuristični koncerti z izjemnimi glasbeniki in fantastično produkcijo so polni izobilja ter nekaj najboljšega, kar svetovna glasbena scena danes ponuja!


Fatoumata Diawara vokal, akustična in električna kitara
Jurandir Da Silva električna kitara
Juan Finger električni bas, klaviature
Fernando Tejero klaviature
Willy Ombe bobni, tolkala

Odpiralni čas
Info točka je odprta eno uro pred dogodki v Avditoriju, Minoritski cerkvi in Sodnem stolpu.
Kje se nahajamo
Vojašniški trg 2, 2000 Maribor
Kontakt