Kontakt

Film v Minoritih: Toni, Staša in čarobna luč

Traja: 1 H 12 MIN
Filip Pošivač / 2023 / 82' / Češka, Madžarska, Slovaška / sinhronizirano / 7+
staša

Deček Toni ima posebno lastnost, s katero se je rodil – žari. Dneve preživlja doma, saj ga preveč zaščitniška starša ne pustita ven, da bi ga ubranila pred svetom. Skrit v svoji sobi sanja o prijateljstvu. Pred božičem pa se v njihovo hišo priseli nenavadno dekle po imenu Staša. Njena mama je pravo nasprotje Tonijevih staršev. Kot balerina v zatonu svoje slave se za hčerko komajda zmeni, vse v povezavi z njo ji je odveč. Tonijev bujen domišljijski svet in Stašina odločna neustrašnost se povežeta v iskrenem prijateljstvu. Skupaj se podata na pustolovsko iskanje izvora skrivnostnih pasov teme, ki se občasno priplazijo v hišo in iz nje srkajo svetlobo. 

Lutkovni film, posnet v tehniki stop animacije, nadaljuje očarljivo tradicijo češke šole animacije, ki mračnost prepleta z lučjo, pustolovščino pa z diskretnim humorjem. 


Filip Pošivač je diplomiral iz animacije na Akademiji za umetnost, arhitekturo in oblikovanje v Pragi. Leta 2015 je zaključil kratki film Az po usi v mechu (Deep in Moss), ki je postal festivalska uspešnica, iz nje pa je leto kasneje ustvaril še spletno serijo Zive z mechu (Live from the Moss). Njegov kratki film Pres palubu! (Overboard!) je imel premiero na festivalu Cinekid v Amsterdamu, ki slovi po izjemnem programu za otroke in mlade, prvi celovečerec Toni, Staša in čarobna luč pa izhaja iz njegovega prvega kratkega filma o svetlečem Toniju O Tondovi, který svítil (2011).


Film Toni, Staša in čarobna luč je resda v prvi vrsti namenjen otroškemu občinstvu, z družinsko identiteto pa lovi ravnotežje med slapstick humorjem in subtilnejšimi duhovitostmi in vizualnimi igrami, s čimer zabava tudi odrasle. Film odpira tudi širšo družbeno temo, primerno za naše polarizirane čase, saj slavi edinstvene identitete otrok in poudarja njihovo sprejemanje samih sebe. Ne le da otroke spodbuja, da se postavijo zase in pokažejo pogum, temveč hkrati spodbuja tudi odprt dialog s starši in se pri tem izogne nedomiselni poučni moralki.

Martin Kudláč, Cineuropa


Organizacija in izvedba Kulturna četrt Minoriti, Lutkovno gledališče Maribor • partnerji pri programski selekciji Konzorcij Film in Maribor • program podpira Mestna občina Maribor.

Odpiralni čas
Info točka je odprta eno uro pred dogodki v Avditoriju, Minoritski cerkvi in Sodnem stolpu.
Kje se nahajamo
Vojašniški trg 2, 2000 Maribor
Kontakt