Kontakt

Film v Minoritih: Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna

Traja: 1 H 20 MIN
Maja Weiss, 2023, 79 min, Slovenija
iz

Izvedba in izbor projekcije v sodelovanju z mednarodnim festivalom dokumentarnega filma Dokudoc 2024

Leta 1942 je bilo okoli trideset »rasno ustreznih« slovenskih otrok vključenih v zloglasni nacistični program Lebensborn, ki ga je z namenom širjenja arijske rase zasnoval Heinrich Himmler. Program je bil sprva zastavljen kot mreža materinskih domov in porodnišnic, v katerih so se lahko rodili rasno čisti nezakonski otroci, pozneje pa so vanj začeli vključevati tudi ukradene dojenčke, ki jih je okupatorska vojska po dekretu idejnega vodje ugrabljala na Poljskem, Češkoslovaškem, v Ukrajini in Sloveniji, na Spodnjem Štajerskem. Večino teh otrok so oddali v posvojitev nemškim parom, ki so bili vsaj na videz zvesti nacističnemu režimu.

Dokumentarec Maje Weiss pripoveduje zgodbe štirih ukradenih otrok, zadnjih še živečih slovenskih žrtev nacističnega rasnega programa Lebensborn.

Protagonisti v filmu [Zajeti v izviru], ne glede na nacionalno pripadnost, sporočajo, da so odpuščanje, kompromis, sprejemanje različnosti, solidarnost in ljubezen pomembni za ohranjanje miru, ki ga je v svetu vedno manj.

Maja Weiss

Organizacija in izvedba Kulturna četrt Minoriti, Lutkovno gledališče Maribor • partnerji pri programski selekciji Konzorcij Film in Maribor • program podpira Mestna občina Maribor.

Odpiralni čas
Info točka je odprta eno uro pred dogodki v Avditoriju, Minoritski cerkvi in Sodnem stolpu.
Kje se nahajamo
Vojašniški trg 2, 2000 Maribor
Kontakt