Kontakt

IBRICA JUSIĆ

Traja: 1 H 30 MIN
Festival Lent
JUSIĆ

Dubrovniški trubadur, ki bo na Festivalu Lent obeležil izjemnih 60 let kariere in svoj prihajajoči 80. rojstni dan.

Prepoznaven vokal, kitara in ob njem na odru njegov zvesti pasji spremljevalec – le kdo ne pozna Ibrice Jusića? Kot kitarist in kantavtor se je uveljavil že leta 1968 na festivalu v Zagrebu. Tradicijo francoskih šansonov je nadgradil s svojim avtentičnim avtorskim izrazom, ki ga odlikujejo poetičnost in intelekt ter tudi komponiranje na besedila znanih pesnikov. Jusić je bil desetletja zaščitni znak Dubrovniških poletnih iger, na katerih se je redno pojavljal kot organizator večernih koncertov na skalinah, pripravljal pa je tudi samostojne kitarske recitale v Knežjih dvorih.

Prvi album je izdal leta 1975, ko je s svojimi zgodnjimi uspešnicami MačkaDobro jutroMargaretaPonoć in Jubi san vašu ćer zaslovel tudi na območju jugoslovanske diskografske scene. Priljubljene pa so postale tudi njegove uglasbitve verzov Shakespeara, Brechta, Paljetka, Antića, Britvića in drugih.

Prelomnico v njegovem ustvarjanju predstavlja prvi simfonični album Ibrica (1981), ki ga je orkestriral njegov starejši brat Đelo Jusić. Đelo je za Ibrico napisal tudi številne antologijske pesmi, kot so Šalom Sarah, U svakom slučaju te volimNa Stradunu in druge.

Odpiralni čas
Info točka je odprta eno uro pred dogodki v Avditoriju, Minoritski cerkvi in Sodnem stolpu.
Kje se nahajamo
Vojašniški trg 2, 2000 Maribor
Kontakt