Kontakt

Jezdeca in pogovor s filmsko ekipo

Traja: 1 H 50 MIN
Jezdeca

Predfilm: FALUTEKI (2022). Animirani film je nastal na delavnici Erasmus Art. Izdelali so ga dijaki srednjih šol za oblikovanje iz Hrvaške pod mentorstvom Hane Repše in Enimation school.

JEZDECA
Igrani, režiser Dominik Mencej, Slovenija, 2022, 107 min

Slovenija, spomladi 1999. Prijatelja iz majhne vasice se odločita, da bosta predelala svoja mopeda v chopperja in se podala na pot. V iskanju svobode in ljubezni potujeta skozi sanje preteklosti in vizije prihodnosti. Ženejo ju podivjani impulzi, hkrati pa preganjajo konservativni tradicionalni vzorci. Začneta verjeti in razumeti stvari, ki si jih prej nista mogla niti predstavljati. Na poti skozi Slovenijo in Hrvaško, ki sta se ravno odcepili od Jugoslavije, ju spremljata mlada ubežnica s skrivnostno preteklostjo in stari motorist, ki je prepotoval svet v iskanju svobode, ne da bi mu jo uspelo tudi najti. Drug drugemu in vsak sebi postavljata izzive skozi skupne izkušnje, pri čemer trgata vezi s predstavami o starem in dajeta prostor novemu. Pot pa je polna skritih nevarnosti: nenadna smrt enega od sopotnikov ogrozi njuno prijateljstvo, bolečina pa je neznosna, če ne moreš nikogar okriviti. Osebne vrednote so na preizkušnji, božji namen nejasen, svobodna volja pa vprašljiva. Izkaže se, da je njuno popotovanje drugačno, kot sta pričakovala. Da bi se osvobodila, morata poiskati svojo identiteto, kar jima nepreklicno spremeni življenje. Brezčasna zgodba o iskanju resničnega sebe. Poetični realizem in nekonvencionalna zgradba postavita gledalca za volan tega čustvenega popotovanja, ki kliče k razmisleku.

V današnjem svetu, ki je videti bolj zaprt in deljen kot kadarkoli prej, potrebujemo zgodbe, ki preizprašujejo ta status quo. Tako se tudi liki v filmu soočajo z vzorci, v katere so potisnjeni na tak ali drugačen način. Vse prepogosto pozabljamo, da je identiteta, ki jo nosimo kot posamezniki, nekaj, kar se spreminja in oblikuje na podlagi lastnih odločitev, ki jih na poti življenja sprejemamo. Film se tako ukvarja z upanjem, osebnimi prepričanji in idejo o svobodi, v svojem bistvu pa govori o spremembi – možnosti, ki jo imamo vsi.

Dominik Mencej, režiser

Festivali/nagrade
Festival slovenskega filma 2022 - vesna za najboljšo glavno moško vlogo (Petja Labović), najboljšo montažo (Andrej Nagode, Matic Drakulić), najboljši zvok (Samo Jurca), najboljši film po izboru občinstva in nagrada IRIDIUM za najboljši celovečerni prvenec

Sarajevo Film Festival 2022 - glavni tekmovalni program

Filmski festival Herceg Novi - Tekmovalni program celovečernih igranih filmov 2022


Vloge
Tomaž TIMON ŠTURBEJ, Anton PETJA LABOVIĆ, Ana ANJA NOVAK, Peter NIKOLA KOJO

Ustvarjalci filma
Režija DOMINIK MENCEJ, scenarij DOMINIK MENCEJ, BORIS GRGUROVIĆ, producent MIHA ČERNEC, JOŽKO RUTER, glasba/skladatelj LUCA CIUT, scena IVA RODIĆ, kostumi KATARINA ZANINOVIĆ, maska TATJANA LIPANOVIĆ, oblikovalec zvoka SAMO JURCA, montaža ANDREJ NAGODE, MATIC DRAKULIĆ, fotografija JANEZ ŠTUCIN

Odpiralni čas
Info točka je odprta eno uro pred dogodki v Avditoriju, Minoritski cerkvi in Sodnem stolpu.
Kje se nahajamo
Vojašniški trg 2, 2000 Maribor
Kontakt