Kontakt

Karmina Šilec: PHILOMELA

Traja: 1 H 30 MIN
geolokacijska zvočna razstava, cikel CHOREGIE v produkciji Carmine Slovenice
Philomela

Arhitekturni prostor ni nujno celovito sporočilo, polno smiseln postane šele, ko se uporabi. Arhitektura lahko postane zanimiva tudi, če jo doživimo s sluhom. Prostor skozi zvok. V zvočni razstavi Philomela preplet med zvočno in vizualno arhitekturo ustvarja vznemirljiva prostorska doživetja. Zasnovana je tako, da sprehajalca potopi v zvoke in v prostor z umestitvijo glasbe v tihe prostore zunanjih dvorišč samostanov, cerkva ali gradov. Skladbe zvenijo kot pokrajina, ki oblikuje izkušnjo. 

Po namestitvi brezplačne aplikacije na pametne telefone in prenosu projekta Philomela lahko sprehajalci z lastnim tempom raziskujejo prostore in s tem sprožijo gosto paleto glasbenih celic, ki so skrbno oblikovane tako, da se skladajo s krajino in znamenitostmi okolice Minoritske cerkve.

Ko pomislimo na nekatere velike skladatelje skozi zgodovino, se nam samodejno pojavijo imena, kot so Mozart, Mahler, Schumann, Holst in Mendelssohn. Toda koliko nas si predstavlja ženske s temi priimki: Nannerl, Alma, Clara, Imogen in Fanny, vse enako nadarjene skladateljice?

Philomela opozarja na zavedanje o vrzeli v našem poznavanju glasbe, ki so jo ustvarile ženske. Namen projekta je spremeniti naše razumevanje kanona klasične glasbe in njene pretežno moške podobe, raziskati pozabljeno identiteto zgodnjih skladateljic ter izbrisati potrebo po izrazu "ženske" skladateljice.

"Svetu želim pokazati (do stopnje, ki mi je dana v tem glasbenem poklicu) nespametno napako moških, ki tako močno verjamejo, da so oni mojstri visokih intelektualnih darov in se jim zdi, da to ne more biti enako pogosto med ženskami." Skladateljica Maddalena Casulana (Italy, c.1544 – c.1590)

Projekt je nastal ob 20. obletnici nastopa  Carmine Slovenice v Vatikanu, ko je bilo v baziliki sv. Petra končno slišati dela, ki so jih nekoč izvajale redovnice. 

Skladateljice: Maria Joachina Rodrigues, Teodora Ginés, Caterina Assandra, Chiara Margarita Cozzolani, Maria Xaveria Perucona

Izvajalke: Carmina Slovenica, Karmina Šilec, Irena Pahor, Urška Breznik, Dina Slama, Simona Raffanelli Krajnc, Biserka Petkovič, Olga Pečeny, Sonia Altinier in Monica Pelliciari

 UPORABA: 
na telefon naložite aplikacijo ECHOES

poslušajte s slušalkami

S pomočjo aplikacije naložene na pameten telefon poslušalci sledijo oznakam na zemljevidu. Ko poslušalci vstopijo v območja z geografskimi omejitvami - na s krožcem označene lokacije - se sproži glasbena vsebina v izvedbi Carmine Slovenice.

V sodelovanju z: Lutkovnim gledališčem Maribor
Prva izvedba: 25. 11. 2022 ob 19.00 Kulturna četrt Minoriti
ponovitve: 28., 29. 11. 2022 ob 19.00 in 30. 11. 2022 ob 20.00


Več o dogodku na spletni povezavi • vstopnice za Cikel CHOREGIE •

Odpiralni čas
Info točka je odprta eno uro pred dogodki v Avditoriju, Minoritski cerkvi in Sodnem stolpu.
Kje se nahajamo
Vojašniški trg 2, 2000 Maribor
Kontakt