Kontakt

Trobilni kvintet Brass Band Slovenija

Traja: 1 h
Klasika danes? jutri?
koncert

Program: J.S. Bach, P.R. Buttal, L. Pollack, G. Gershwin, H. Wolking, C. Lavallée, P.A. Nagle

Trobilni kvintet je eden od manjših ansamblov, ki delujejo pod okriljem renomiranega Kulturno umetniškega društva Brass Band Slovenija. Nastop kvinteta je namenjen manjšim in intimnejšim odrom, za katere bi bil skoraj 30 članski ansambel Brass Banda Slovenija prevelik. Nastopili so na več samostojnih koncertih po Sloveniji, večkrat pa jih slišimo tudi kot del kulturno glasbenega-programa ali kot del protokola na različnih uradnih prireditvah.

Tudi oni sledijo raziskovanju literature, namenjene trobilnim sestavom; poleg klasike pa radi posežejo tudi k aranžmajem filmske, tradicionalne, jazzovske in zabavne glasbe. Pobudnik ideje, umetniški vodja in selektor programa je skladatelj in dirigent Aleksander Čonč, ki vodi več orkestrov in zborov, deluje pa tudi kot samostojni umetnik.

Člani trobilnega kvinteta BBS

Trobenta: Tadej Postružnik

Trobenta: Tadej Vilar

Rog: Timotej Šnofl

Pozavna: Aleš Levačič

Tuba: Aljaž Janžek

Brass Band Slovenija je prvi brass band v Sloveniji v klasični zasedbi po angleškem vzoru, kar pomeni, da ga sestavljajo le trobila in tolkala. Orkester sestavljajo večinoma študenti glasbe in akademsko izobraženi glasbeniki, ki jim glasba predstavlja mnogo več kot le hobi.

Mlad orkester, ki je bil ustanovljen leta 2006 in deluje v polnem zagonu. Orkestru že dvanajsto leto dirigira Aleksander Čonč. Prizadevajo si širiti glasbeno kulturo, zato tudi sodelovanja z npr.: trobentač Franc Kosem, svetovno priznan trobentač Allen Vizzutti iz Seattla v ameriški zvezni državi Washington, pevski solisti: Daniel Gajšt, Renata Gračnar, Lucija Harum, Žan Hauptman, Rahela Horvat Toš, Alen Kirbiš, Amanda Stojović, Urška Škafar, Patricija Škof, Marjan Trček in Maja Žumer ter pevski zbori: Akademski pevski zbor Maribor, Mešani pevski zbor Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška Maribor, Mešani pevski zbor Laudamus, Mešani pevski zbor II. gimnazije Maribor, Moški pevski zbor France Marolt – Malečnik, Vokalna skupina CEZAM in otroški pevski zbori mariborskih osnovnih šol.

S koncerti navdušujejo publiko, saj projekte podkrepijo s sceno, kostumografijo in projekcijami, kar pripomore h globljemu dojemanju glasbe. Preizkušajo se v raznih glasbenih zvrsteh, ki velikokrat niso specifične za tovrstno zasedbo, tako so se že lotili filmske glasbe, jazz glasbe, muzikalov in koncerta, na katerem se sprehodijo skozi zgodovinski razvoj glasbe, kar pomeni, da glasbo interpretirajo na različne načine, kot se je tudi interpretacija razvijala skozi čas.

V okviru trobilnega orkestra BBS deluje tudi trobilni ansambel, ki je primeren za manjše prostore, saj zasedba variira od kvinteta do 16 članskega ansambla.

Odpiralni čas
Info točka je odprta eno uro pred dogodki v Avditoriju, Minoritski cerkvi in Sodnem stolpu.
Kje se nahajamo
Vojašniški trg 2, 2000 Maribor
Kontakt