Kontakt

KRIPLOV ZAGOVOR

Kriplov zagovor je avtobiografska predstava igralca invalida, ki z veliko mero samoironije in družbene kritike predstavlja različne vrste in oblike invalidnosti.
Kriplov zagovor

Predstava Kriplov zagovor je nadaljevanje sodelovanja igralca in invalida Simona Šerbinka ter režiserja Matjaža Latina, ki sta pred dobrim letom ustvarila uspešno monodramo Krhkost po eseju znanega francoskega filmskega ustvarjalca Jeana-Clauda Carirrèra.

Kriplov zagovor je »komedija«, ki na izviren način prikazuje igralčevo avtobiografsko zgodbo o rehabilitaciji in vključevanju invalidov v družbo. Tematizira različne vrste invalidnosti, tako telesne kot duševne diagnoze. Igralec svojo osebno zgodbo predstavljal na na videz sproščen način, ob tem pa z veliko mero družbene kritike in samoironije. Predstava podira različne tabuje, povezane z invalidnostjo, ter posega v boleče osebne in socialne teme.

Ključnega pomena je vsekakor razgaljenje – iskreno in intimno podajanje osebne zgodbe igralca, ki mu je usodno zaznamovala življenje in ga stigmatizirala. Vendar je igralec Šerbinek kljub izgubi obeh nog ponovno našel smisel, dokončal dve fakulteti in si ustvaril družino.

Nikakor ne gre zgolj za podajanje biografskih podatkov, temveč izvajalec na odru skuša doživeti preporod in poravnavo s preteklostjo.

Potem pa sem si rekel: 'Ej, stari, povej končno v predstavi, kdo si. Kdaj si postal takšen?' Takšen sem postal takrat, ko sem ostal brez nog.


Režiser Matjaž Latin
Igralec Simon Šerbinek
Kostumografka Miri Strnad
Izbor glasbe Matjaž Latin
Obdelovalec zvočnih posnetkov Marko Jakopanec
Likovna zasnova lutke Peter Škerl
Avtorica odlomka iz pravljice Svetlana Makarovič
Lektor Simon Šerbinek
Producent Slavko Škvorc
Produkcija Kulturno umetniško društvo Borza
Koproducenta Lutkovno gledališče Maribor, Društvo paraplegikov Podravja
Fotografija in oblikovanje celostne grafične podobe Matjaž Wenzel

Odpiralni čas
Info točka je odprta eno uro pred dogodki v Avditoriju, Minoritski cerkvi in Sodnem stolpu.
Kje se nahajamo
Vojašniški trg 2, 2000 Maribor
Kontakt