Kontakt

Labouzou Family trio

Traja: 1 H 15 MIN
Labouzou Family trio

Trio glasbenikov se je srečal v projektu Maribum Afriqui 2023 v Sloveniji. Daouda Labouzou Kone, sicer izvrsten malijski bobnar in tolkalec (trenutno na turneji s Salifom Keito), se je predstavil na n’goniju, značilnem malijskem brenkalu in kot avtor večine skladb. V njegovih kompozicijah nezgrešljivo zaznamo fragmente tradicionalnih pentatoničnih in heptatoničnih melodij, vendar so hkrati originalne, sveže in aktualne in se očitno spogledujejo z modernimi glasbenimi zvrstmi. Bogata ritmika, kjer slišimo več vzporednih, prepletajočih se vzorcev, je ovita v zvok violončela, inštrumenta, tesno povezanega z zahodno klasično glasbo, ki pa v prvinski afriški glasbi nenavadno dobro zafunkcionira in  ji da krila na nov način. Violončelo igra odlični mladi glasbenik Ariel Vei Atanasovski, sicer študent konzervatorija za klasično glasbo v Grazu, a hkrati dejaven tudi kot avtor glasbe in instrumentalist na drugih glasbenih področjih. Na afriški buči, tolkalu, ju spremlja Tina Sovič, vodja afriško slovenske navezave Maribum Afriqui..

Glasba in kultura, ki sta tako radikalno drugačni od tvoje lastne ponujata odkrivanje novih svetov, in ne samo glasbenih; omogočata prostor nove ustvarjalnosti. Druga kultura in druga glasba te hkrati ozaveščata in sprašujeta, kdo si ti, od kod sam prihajaš, in te krepita v tvoji lastni identiteti in v spominjanju lastnih korenin. Še toliko bolj, če je ta druga kultura afriška, ki ni izgubila stika s svojim izvorom in je v njej še vedno čutiti povezavo z življenjem, z živostjo, z biti človek.


O GLASBENIKIH

Daouda Labouzou Kone je rojen v glasbeni družini v Maliju – mati je pevka in tolkalka ter oče balafonist – zato lahko rečemo, da mu je glasba položena v zibelko. Z nežnimi otroškimi leti začne z očetom igrati na dogodkih, kot so poroke in krst, pri enajstih pa se preseli k učitelju za djembe, kjer ostane pet let. V znak spoštovanja do učitelja prevzame njegovo vzdevek – Labouzou. Glasbo vpija kot goba in zdi se, da katerikoli inštrument prime v roke, ta zaigra. Kmalu postane znan kot najboljši bobnar v Segouju. Pri petindvajsetih se preseli v prestolnico Bamako. Kmalu začne igrati z velikimi imeni malijske glasbe, kot so Amadou & Mariam, Fatim Diabate, Oumar Konate, Awa Maiga, Cheick Tidiane Seck in mnogi drugi. Slovi kot odličen instrumentalist in je zelo iskan tudi kot aranžer glasbe, saj ga poleg tega da pozna različne stile zahodnoafriške pa tudi svetovne glasbe, odlikuje uho za prefinjeno glasbeno estetiko.

Igra djembe, konge, afriško bučo, komplet bobnov, baro, balafon, kitaro, ngoni, kamelen’goni.

Je stalni član zasedbe največje malijske zvezde Salifa Keite, s katerim s katerim je letos na evropski turneji.

Ariel Vei Atanasovski je že od malih nog dejaven na raznih glasbenih področjih in se lahko pohvali s številnimi uspehi na tekmovanjih. Koncertne uspehe in angažiranost je še posebej izkazal z nastopom kot solist s simfoničnim orkestrom SNG Maribor na državni proslavi ob 100 letnici Rudolfa Maistra in s simfoničnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Maribor na Klasinc nagradah oktobra 2018 in na Letnem koncertu simfoničnega orkestra Konservatorija za glasbo in balet Maribor februarja 2020. Kot član klavirskega tria Tria à chanter je izvedel koncertno turnejo po Sloveniji. Trenutno študira na Kunstuniversität Graz.

Udejstvuje pa se tudi izven meja klasične glasbe. Že osmo leto zapored sodeluje pri projektu Maribum Afriqui z mamo Tino Sovič in mednarodno uveljavljenimi afriškimi in slovenskimi glasbeniki (Sekou Kouyate, Abou Diarra, Louis Sanou …) Novembra 2021 je skupaj z očetom Vaskom Atanasovskim in uveljavljenimi slovenskimi glasbeniki, to so, Marko Churnchetz, Jošt Drašler in Marjan Stanič posnel album s svojimi avtorskimi skladbami, ki je izšel pri znani založbi Moonjune iz New Yorka.

Tina Sovič je vodja glasbenega festivala in projekta umetniške izmenjave Maribum Afriqui, glasbena pedagoginja, ustvarjalka glasbe za lutkovne, plesne in druge predstave (Lutkovno gledališče Maribor, Koruzno zrno, Gledališče Malih Velikih …), vodja zasedb Djembabe in Womango, članica zasedb Maribum Afriqui, Angata Fo … Sodelovala je na CD-jih: Sory Diabate – Wali, 2014, Maribor via Bamako, 2015, Maribum Afriqui, 2016; Nika Solce, Djembabe in drugih. Sodelovala je z glasbeniki, kot so: Igor Bezget, Sekou Kouyate, Sory Diabate, Abou Diarra, Jose. Piše poezijo, otroške zgodbe, scenarije za lutkovne predstave. Igra na afriška tolkala: djembe, dununi, afriška buča. Poleg tega, da jo je začarala predvsem afriška glasba, je duhovna popotnica in strastna raziskovalka lastnih dušnih prostorov; marsikaterega je odprla prav glasba.


Dogodek poteka v organizaciji Zavoda KGB Maribor v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Maribor in Kulturno četrtjo Minoriti.

Odpiralni čas
Info točka je odprta eno uro pred dogodki v Avditoriju, Minoritski cerkvi in Sodnem stolpu.
Kje se nahajamo
Vojašniški trg 2, 2000 Maribor
Kontakt