Kontakt

Marius Marcinkevičius: Kamenček

Traja: 1 h
Predstavitev slikanice, predstava OŠ Starše in okrogla miza Založbe Pivec
Kamenček

Predstavitev slikanice Kamenček (Marius Marcinkevičius, Inga Dagilė) – predstava učencev OŠ Starše in okrogla miza.

Učenci OŠ Starše bodo odigrali predstavo o holokavstu, ki so jo pripravili v sklopu projekta Krokus, nato bo potekala okrogla miza na temo otrok in holokavsta v literaturi, predvsem na primeru slikanice Kamenček. Pri okrogli mizi bodo sodelovali direktor Sinagoge Maribor in zgodovinar Boris Hajdinjak, urednica knjige Kamenček Zala Stanonik in višja knjižničarka v Mariborski knjižnici Zdenka Gajser. Dogodek bo povezovala učiteljica zgodovine na OŠ Draga Kobala Marjetka Berlič.


"Kako rad bi poletel tja, onkraj vrat … V svobodo, skupaj z njim …« sem zašepetal in še močneje stisnil vrvico. »Svoboda ni onkraj vrat, ampak tukaj. V srcu …« mi je Rivka na prsi položila svojo majhno, toda trdno dlan.

Marius Marcinkevičius: Kamenček

Ta zgodba se je zgodila v Vilni. Med drugo svetovno vojno bi se lahko zgodila tudi v Varšavi, Pragi ali Parizu. Pravzaprav bi se lahko zgodila kjerkoli v Evropi.

To je zgodba o dečku Etanu in deklici Rivki in o njunem prijateljstvu, pa o prihodu črnih ptičev, ki s seboj nosijo strah. Naposled je tudi zgodba o upanju in o spominu.

Slikanica litovskega avtorja Mariusa Marcinkevičiusa se spopada s težo holokavsta in sporoča misel, da je le ohranjanje spomina pot naprej in da ljudje, ki smo jih izgubili, nikoli niso prav zares odšli.

Odpiralni čas
Info točka je odprta eno uro pred dogodki v Avditoriju, Minoritski cerkvi in Sodnem stolpu.
Kje se nahajamo
Vojašniški trg 2, 2000 Maribor
Kontakt