Kontakt

LETNI KINO MINORITI: Mož iz protja

Traja: 1 H 30 MIN
Robin Hardy / Velika Britanija, 1973, 93 min / angleščina s slovenskimi podnapisi
iz protja

Mož iz protja: končna verzija

Policijski narednik Neil Howie (Edward Woodward), pobožen kristjan in spolno zavrt devičnik, prispe na odročen škotski otok, da bi raziskal izginotje 12-letne deklice. Toda pod budnim očesom otoškega glavarja, Lorda Summerisla (Christopher Lee), ga vaščani – med njimi pohotna krčmarjeva hči (gola Britt Ekland v nepozabnem paritvenem plesu) – vodijo vse globlje v labirint pasti in skušnjav, prekipevajoče spolnosti in poganskega obredja, ki zahteva človeško žrtev. V spopadu dveh dogem ne šteje moč vere, pač pa premoč njenih sledilcev.

Nizkoproračunski Mož iz protja, danes (o)kultna klasika britanske grozljivke ter idejni otrok igralca Christopherja Leeja (v želji, da bi se rešil svoje vampirske tipizacije iz Hammerjevih produkcij), neodvisnega producenta Petra Snella in scenarista Anthonyja Shafferja, pisca trilerjev Vohljač (Sleuth, 1972) in Blaznost (Frenzy, 1972), je bil v britanskih kinematografih izvorno predvajan v okrnjeni 87-minutni verziji, kot B-film v dvojčku z Roegovim Ne glej zdaj (Don’t Look Now, 1973). Filmska kopija Hardyjeve »dolge verzije« (99′) se bržkone ne bo več našla (imel jo je Corman, pa jo je založil). Restavrirana, digitalizirana različica filma, ki nosi naziv »final cut«, je tako nastala na podlagi 35-mm distribucijske kopije t. i. »srednje verzije«, ki so jo nedavno odkrili v Harvardskem filmskem arhivu.

Projekcijo bo z uvodom v film in debato po njem pospremil filmski kritik Marcel Štefančič jr.

Scenarist Anthony Schaffer in režiser Robin Hardy ter sijajna ekipa snemalcev, scenografov, kostumografov, glasbenikov in igralcev so naredili film, ki je mešanica grozljivke, detektivke, ironične komedije, muzikala in alegorije o spopadu dveh dogem, ene, katere rigidnost je takoj jasna, in druge, katere polna grozljivost se razkrije šele na koncu filma. Mož iz protja ni podoben niti enemu drugemu filmu in je verjetno edini igrani film, v katerem lahko vidimo parjenje polža (in to ob spremljavi bukolične balade in recitaciji stihov Walta Whitmana).

Andrej Gustinčič, MMC

Filmski večer nastaja v sodelovanju s trienalom EKO 9 in Društvom slovenskih filmskih publicistov FIPRESCI.


Letni kino Minoriti • Organizacija in produkcija Lutkovno gledališče Maribor, Kulturna četrt Minoriti, Društvo za razvoj filmske kulture • Program podpira Mestna občina Maribor • Sponzorji Kefirko, Moji kvadrati, Casino Admiral, Europlakat, Petrol, Mariborske lekarne.

Odpiralni čas
Info točka je odprta eno uro pred dogodki v Avditoriju, Minoritski cerkvi in Sodnem stolpu.
Kje se nahajamo
Vojašniški trg 2, 2000 Maribor
Kontakt