Kontakt

O ljubezni in prijateljstvu

Traja: 1 h 10 min
koncert sopranistke Nika Gorič in zasedbe Ensemble Dissonance
Nika Gorič

Nika Gorič in Ensemble Dissonance predstavljata skladbe štirih skladateljev v priredbah za glas in godalni ansambel, ki so nastale v preteklih treh letih. Posamezne skladbe so bile z velikim uspehom izvedene na Festivalu Ljubljana, na Slovenskih glasbenih dnevih, v Narodni galeriji v Ljubljani, v Sokolskem domu v Škofji Loki, v Hiši Huga Wolfa v Slovenj Gradcu, na festivalu Mekpom Vorpommern in drugod. Zaradi izjemnega odziva občinstva in strokovne kritike, predvsem pa zaradi lepote glasbe, smo se odločili, da skladbe posnamemo in izdamo na zgoščenki, ki je v nastajanju. 

Avtorjev skladb ne druži le lepota glasbe poznoromantičnega glasbenega časa, temveč tudi glasba, motivirana z ljubeznijo in prijateljstvom. Karel Jeraj je samospeve napisal na besedila pesmi svoje ljubljene žene Vide, z L.M. Škerjancem pa ga poleg družinskih vezi povezuje tudi izjemna zavzetost pri razvoju glasbenega življenja v Ljubljani. Po povratku z Dunaja, kjer je bil dolga leta član Dunajske državne opere in Dunajske filharmonije, je ustanovil Orkestralno društvo, ki ga je kasneje vodil L.M. Škerjanc. Na Dunaju je kot violinist igral pod taktirko Gustava Mahlerja, ki je svoje Pesmi na besedila Friedricha Rückerta napisal tudi z mislijo na svojo ljubljeno ženo Almo. Med študijem kompozicije na Dunajskem konservatoriju je spoznal Huga Wolfa, s katerim sta prijateljevala in si nekaj časa delila študentsko sobo. Ljubke Pesmi za ženski glas so začetek Wolfovega ustvarjanja izjemnega vokalnega opusa, ki mu je kasneje prinesel svetovno slavo. 


Sopranistka Nika Gorič je petje študirala na Univerzi za glasbo in gledališko umetnost v Gradcu in na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu, kjer je magistrirala in zaključila umetniški doktorat.

Med pomembnejše nagrade za posebne uspehe štejejo štipendiji Marie Callas in Charlesa Mackerrasa, Regency Award ob zaključku magisterija in najprestižnejše kraljičino priznanje »Queen’s Commendation for Excellence« kot študentka leta. Leta 2019 je prejela naziv »Associate of Royal Academy of Music«. V letu 2021 je prejela nagrado Slavnostnih iger Mecklenburga-Predpomorjanskega, s čimer je postala stalna umetnica festivala.

Nika redno deluje kot koncertna in operna pevka. Med vidnejše koncerte sodijo nastopi v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, v dvorani Marjana Kozine Slovenske filharmonije, v Berlinski filharmoniji, hamburški Filharmoniji, Kraljevi festivalni dvorani v Londonu, Alte Oper Frankfurt, Simfonični dvorani v Birminghamu in Sydneyski operni hiši. V komornih zasedbah ali v duu je nastopila na številnih mednarodnih odrih in festivalih, med katerimi velja omeniti Wigmore Hall in King’s Place v Londonu, Konzerthaus Berlin, Festival Verbier, Salzburške slavnostne igre, Bellerive Ženeva, Mozartfest Würzburg, Oxford Lieder Festival in Leeds Lieder, na domačih tleh pa redno nastopa na Festivalu Ljubljana in Festivalu Maribor.

Odpiralni čas
Info točka je odprta eno uro pred dogodki v Avditoriju, Minoritski cerkvi in Sodnem stolpu.
Kje se nahajamo
Vojašniški trg 2, 2000 Maribor
Kontakt