Kontakt

Pentatonic Projekt

Traja: 1 h 30 min
Damir Mazrek

Mednarodni projekt je zastavljen kot raziskovalno in povezovalno umetniško delo avtorja Damirja Mazreka, ki že vrsto let raziskuje različne ljudske glasbe sveta.

Pred približno petnajstimi leti ali več je Mazrek na odru Narodnega doma v zasedbi Paradox trio prvič v življenju slišal čelista, ki je spremenil pogled na njegovo glasbeno ustvarjanje. Legendarni čelist Rufus Cappadocia iz newyorške scene ga je že takrat navdušil s svojim unikatnim groovom in drugačnim pristopom, ki ga je Mazrek sicer zaznaval med jazz glasbeniki. Njuna povezava se je razvila in tako je prišlo do dolgoletnega prijateljstva in sodelovanja.

Tudi Cappadocia že mnoga leta preučuje raznotere glasbene tradicije in njuna vez se je stkala ravno med tradicijami, ki gojijo kulturo "groova" in pentatonike.

Pentatonika je v bistvu element najstarejših glasbenih oblik in je nekako naravno razmerje človeškega posluha. Na različnih koncih sveta so jo izražali in dopolnjevali na mnoge načine, osnovni element enakega vzorca pa je možno zaslediti od daljne vzhodne Mongolije, Afghanistana, Indije, Perzije, od vzhodne do zahodne Afrike pa vse do ameriških staroselcev v Severni Ameriki. V mnogih tradicijah je bila podprta z močnimi ritmičnimi strukturami.

K pentatonični lestvici prav zagotovo poleg tolkal spadajo tudi strunska godala, ki se prav tako pojavijo v vseh omenjenih tradicijah.

Z izjemo ameriških staroselcev se enostrunsko godalo pojavlja od podsaharske Afrike pa vse do Mongolije pod različnimi imeni. Seveda se kasneje razvije in dodajajo se strune.

S projektom The Pentatonic želimo izraziti in opomniti na to zgodbo in jo skozi avtorsko glasbo in nekaj tradicionalnih melodij postaviti v današnji čas.

Vsem poznan blues je pentatonična oblika, ki je na zahodu doživela revolucijo in predstavlja povezavo tradicionalne zahodnoafriške glasbe in sodobne zahodne glasbe, iz katere so se razvile sodobne glasbene forme jazz, fusion, pop rock.

V projektu želimo razvoj bluesa prenesti še na druge pentatonične glasbene oblike, ki pa niso prispele na zahod in niso doživele tovrstne preobrazbe, pa vseeno nosijo močno melodično in ritmično strukturo. Tako je projekt v bistvu povezovanje starega, novega in še ne razvitega.


Rufus Cappadocia - violončelo (ZDA)

Dong Jinming - erhu (Kitajska)

Kris Korat - klavir, sintetizator (Slovenija)

Damir Mazrek - tolkala (Slovenija)


Dogodek poteka v organizaciji Zavoda KGB Maribor v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Maribor in Kulturno četrtjo Minoriti.

Odpiralni čas
Info točka je odprta eno uro pred dogodki v Avditoriju, Minoritski cerkvi in Sodnem stolpu.
Kje se nahajamo
Vojašniški trg 2, 2000 Maribor
Kontakt