Kontakt

PHILOMELA 1

Traja: 1 h
geolokacijska zvočna razstava Carmine Slovenice
Philomela

Arhitekturni prostor ni nujno celovito sporočilo, polno smiseln postane šele, ko se uporabi. Arhitektura lahko postane zanimiva tudi, če jo doživimo s sluhom. Prostor skozi zvok.

V zvočni razstavi Philomela preplet med zvočno in vizualno arhitekturo ustvarja vznemirljiva prostorska doživetja. Zasnovana je tako, da sprehajalca potopi v zvoke in v prostor z umestitvijo glasbe v tihe prostore zunanjih dvorišč. Skladbe zvenijo kot pokrajina, ki oblikuje izkušnjo. 

Po namestitvi brezplačne aplikacije na pametne telefone in prenosu projekta Philomela lahko sprehajalci z lastnim tempom raziskujejo prostore in s tem sprožijo gosto paleto glasbenih celic, ki so skrbno oblikovane tako, da se skladajo s krajino in znamenitostmi okolice Minoritske cerkve.

Philomela opozarja na zavedanje o vrzeli v našem poznavanju glasbe, ki so jo ustvarile ženske. Namen projekta je spremeniti naše razumevanje kanona klasične glasbe in njene pretežno moške podobe. Cilj projekta je raziskati pozabljeno identiteto zgodnjih skladateljic. Cilj je, da v celoti izbrišemo potrebo po izrazu "ženske" skladateljice.

Projekt je nastal ob 20. obletnici nastopa Carmine Slovenice v Vatikanu, ko je bilo v baziliki sv. Petra končno slišati skladateljice redovnice. 


Avtorica: Karmina Šilec

Skladateljice: Maria Joachina Rodrigues, Teodora Ginés, Caterina Assandra, Chiara Margarita Cozzolani, Maria Xaveria Perucona

Izvajalke: Carmina Slovenica, Karmina Šilec, Irena Pahor, Urška Breznik, Dina Slama, Simona Raffanelli Krajnc, Biserka Petkovič, Olga Pečeny

Odpiralni čas
Info točka je odprta eno uro pred dogodki v Avditoriju, Minoritski cerkvi in Sodnem stolpu.
Kje se nahajamo
Vojašniški trg 2, 2000 Maribor
Kontakt