Kontakt

Predstavitev knjige #metoo in pogovor

Traja: 2 h
Inštitut 8. marec
Inštitut 8. marec

V Inštitutu 8. marec so leta 2018 začeli z zbiranjem pričevanj #jaztudi, katerim je sledila analiza in priprava sistemske rešitve. Skupaj s široko mrežo prostovoljcev in organizacij so zagotovili redefinicijo kaznivega dejanja po modelu “ja pomeni ja”. Nekaj let zatem soo po vzoru Srbije in kot nadaljevanje akcije #jaztudi začeli s kampanjo #nisemprijavila: zbiranje zgodb oseb z izkušnjo nasilja, ki tega nasilja niso prijavile. Vse zgodbe pričajo o veliki pojavnosti spolnega nasilja in nadlegovanja v Sloveniji: v družini, znotraj partnerstev in drugje. Pričajo pa tudi o tem, da se večino nasilja in nadlegovanja ne prijavlja. Eden izmed razlogov za ne-prijavo je slab odziv okolice, ki žrtev po razkritju dogodka dodatno viktimizira, obtožuje, ji ne verjame in jo napada z žaljivkami.

V Inštitutu pripravljajo akcijo Samo ljubezen, ki se odziva na sovražni govor in nudi zaščito osebam, ki so podvržene tovrstnim napadom. Pregled dosedanjega delovanja na omenjenem področju je Nika zapisala v svoji novi knjigi #metoo Vihar. V knjigi poleg analize pričevanj, ki so jih prejeli v Inštitutu 8. marec, popiše tudi druga svetovna gibanja proti spolnem nadlegovanju in nasilju in s tem nudi širši okvir akcijam.

Knjiga #metoo Vihar, ki je pretresel svet je izšla 7. 3. pri Založbi Pivec. Knjigo je uredila Zala Stanonik, Samira Kentrić pa je dodala ilustracije.

O spolnem nadlegovanju in nasilju v Sloveniji bodo spregovorile avtorica knjige Nika Kovač in Petra Meterc (Inštitut 8. marec) ter Mojca Suhovršnik (Društvo SOS telefon). Govorile bodo tudi o tem, kako in zakaj se osebe z izkušnjo nasilja težje odločijo za prijavo na pristojne institucije, kakšno vlogo in vpliv imajo neustrezni odzivi okolice in žaljivi komentarji na spletu.

Pridružite se nam v Sodnem stolpu.

Odpiralni čas
Info točka je odprta eno uro pred dogodki v Avditoriju, Minoritski cerkvi in Sodnem stolpu.
Kje se nahajamo
Vojašniški trg 2, 2000 Maribor
Kontakt