Kontakt

Psom in Italijanom vstop prepovedan

Traja: 1 h 10 min
Alain Ughetto / Francija, Italija, Portugalska, Švica, Belgija / 2022 / 70'
Psom in italijanom

Naslov izvirnika Interdit aux chiens et aux Italiens

Na začetku 20. stoletja je življenje v majhni italijanski gorski vasici Ughettera, v kateri živi družina Ughetto, neizprosno. Služb je malo, lačnih ust pa veliko. Mlad fant Luigi Ughetto (režiserjev dedek) zato skupaj z bratoma v želji po boljšem življenju zapusti dom in se v iskanju službe odpravi čez mejo. V švicarskih in francoskih Alpah opravljajo pomembna, a težaška, gradbena dela, ki jih domačini nočejo delati. Medtem se Luigi zaljubi v hčerko delovodje, Cesiro, in z njo si hitro ustvarita skupno življenje. A družinska idila ne traja dolgo. Kmalu jo prekinejo Luigijev vpoklic v vojno v Afriki in druge tegobe, ki pestijo to območje med obema svetovnima vojnama.

Film odlikuje očarljiva stop animacija z izrazitim avtorskim pečatom. Avtor je lutkam dodal tudi predmete, ki so bili del vsakdanjega življenja tedanjih družin in jih v filmu uporabi kot del scenografije. Skozi namišljeni dialog s svojo babico Cesiro izriše takratno življenje italijanskih migrantov ter tako skozi zgodbo oživi družinsko in s tem tudi našo skupno zgodovino.

Pomembno obvestilo: vstopnice bodo na voljo od 2. novembra.


Organizacija in izvedba Kulturna četrt Minoriti, Lutkovno gledališče Maribor • partnerji pri programski selekciji Konzorcij Film in Maribor • program podpira Mestna občina Maribor.

Odpiralni čas
Info točka je odprta eno uro pred dogodki v Avditoriju, Minoritski cerkvi in Sodnem stolpu.
Kje se nahajamo
Vojašniški trg 2, 2000 Maribor
Kontakt