Kontakt

SAMOTA DIHA NAMESTO MENE • PESEM O ZAHAJAJOČEM SONCU

Traja: 1 H
32. Odprta plesna scena  • Festival Lent
PESEM O ZAHAJAJOČEM SONCU

Samota diha namesto mene

Š.I.K. JUNIOR, premierna plesna predstava

Koreografija: April Veselko in plesalci
Plesalci in soustvarjalci: Pika Majcen, Mija Marušič, Jera Musil, Luka Oblak, Vita Pavšič, Eva Peklar,
Maja Voglar Rodošek in gostujoči plesalci Sodobne 3A in 3B: Bina Čič, Ajda Čuš, Urška Kramberger, Neža Lampret, Deborah Iris Ačko Pušnik
Produkcija: Plesna izba Maribor

Predstava Samota diha namesto mene se ukvarja s tematiko osamljenosti in izolacije v kontrastu z občutkom povezanosti, dotika in sprejetosti. V času karanten in zaprtosti v domovih zaradi covida-19 se je pri najstnikih po celem svetu pojavilo ogromno težav na področju duševnega zdravja. Nekateri si še zdaj niso opomogli in ne obiskujejo več zunajšolskih dejavnosti, niti v šolo zaradi anksioznosti več ne zmorejo hoditi redno. Vedno pogosteje slišimo izpovedi o samomorilnosti in samopoškodovanju. 

Hkrati zaradi velikega vpliva družabnih omrežij narašča pritisk, še posebej na dekleta, kako bi se morale obnašati, kakšen bi moral biti njihov videz, posledično pa se jih zaradi nerealističnega dojemanja sveta vedno več spopada s slabo samopodobo. Najstniki so preobremenjeni, ni več praznine dolgčasa in s tem tudi ne priložnosti za zapolnitev in opravo dolgčasa na ustvarjalen način.

Predstava Samota diha namesto mene želi najstniški ekipi plesalcev kolektiva Š.I.K. Junior ponuditi prostor, v katerem se lahko vsak posameznik izrazi, v varnem okolju deli svoje stiske in jih z ustvarjalnostjo morda tudi predela. Tako predstava združuje vidik medvrstniškega povezovanja, osebnega razvoja ter umetniškega ustvarjanja.

Predstava bo sicer govorila o izolaciji, osamljenosti, tesnobi, anksioznosti in izgubljenosti v svetu ... pa vendar tudi o iskanju smisla, o dotikih, o objemih in spletanju medsebojnih vezi, ki nam lahko povrnejo toplino in iskrico v življenje.

Trajanje: 40 minut


Pesem o zahajajočem soncu

Ursus dancers, Studio za svobodni ples, plesna predstava

Mentorica in koreografinja: Urša Rupnik
Plesalke in soustvarjalke: Katarina Bogataj, Dijana Džamastagić, Vanja Kolanovič, Katja Kučina, Kaja Marion Ribnikar, Hana Murovec, Anja Spasovski, Nadja Spasovski, Sara Stadler, Maja Maša Šömen, Ina Trefalt, Nika Zidar
Avtorska glasba: David Kocmur, David Nik Lipovac
Produkcija: Studio za svobodni ples

V 21. stoletju je hedonizem kot življenjska naravnanost na maksimiranje užitka in izničevanje trpljenja postal bolj razširjen in dostopen kot kdaj koli prej. Razvoj družabnih medijev in digitalne tehnologije digitalnim domorodcem in domorodkam 21. stoletja omogoča nemoten dostop do najrazličnejših izkušenj užitka in takojšnjega zadovoljstva. Hkrati pa lahko nenehno hlastanje po užitku in strah pred zamujanjem (angl. »the fear of missing out« – FOMO) privedeta do nezmožnosti cenjenja drobnih življenjskih radosti in čuječe participacije v svetu. Prav tako je iskanje instant užitka minljivo in kratkotrajno početje, ki za seboj pušča opustošenje v človekovi duši. Zato se za trenutek ustavimo in prisluhnimo Pesmi o zahajajočem soncu:

Belo puhasto perje / se dviga / pod zahajajočim soncem / vzdolž neskončnega roba sveta. / Bela gora, ki leži daleč na zahodu, / vstaja neizmerno lepa. / Njeni belo sijoči slapi svetlobe / tečejo proti zemlji.
Sredi zemlje stojim (1968), Mladinska knjiga v Ljubljani


Odprta plesna scena je festival sodobne plesne umetnosti, kjer iščemo presečišča med mlajšimi in že uveljavljenimi ustvarjalci, med njihovimi idejno in izrazno raznolikimi predstavami, ki gledalca prepričajo, ga navdušijo in kulturno bogatijo. Predstavlja plesno platformo mreženja plesne kreativnosti, izvirnosti, drznosti  in uspešnega mednarodnega povezovanja. Letos je glavni fokus na mladih plesnih talentih, na mladi generaciji plesnih ustvarjalcev, ki kljub mladosti navdušujejo s svojo kreativno in izvedbeno zrelostjo.


Produkcija in realizacija: Festival Lent, Narodni dom Maribor, Javni Sklad RS za kulturne dejavnosti, Lutkovno gledališče Maribor
Izvršna produkcija: Minka Veselič Kološa

Odpiralni čas
Info točka je odprta eno uro pred dogodki v Avditoriju, Minoritski cerkvi in Sodnem stolpu.
Kje se nahajamo
Vojašniški trg 2, 2000 Maribor
Kontakt