Kontakt

Smučarske sanje in pogovor s filmsko ekipo

Traja: 1 h 30 min
Haidy Kancler, Slovenija/Avstrija/Finska, dokumentarni, 2022, 83'
Smučarske sanje

Predfilm: Zdaj ljubiš slovenski film, režija Martin Srebotnjak

V afganistanskem mestu Bamyan Zakia (25), Fatima (21) in Fariba (16) sanjajo o tem, da bi postale profesionalne smučarke in se udeležile olimpijskih iger. Ko jim njihova slovenska trenerka smučanja Ana (30) sporoči, da lahko odidejo v Evropo na intenzivno usposabljanje za učiteljice smučanja, se zdi, da so še korak bližje k uresničitvi svojih sanj.

Dekleta se dve leti intenzivno pripravljajo na potovanje. Ko končno prispejo v Evropo, pa se takoj soočijo z nepremostljivimi kulturnimi razlikami in strogimi standardi evropskega profesionalnega športa. Dekleta se spopadajo z razočaranjem, zato jih mikajo druge možnosti, vključno z nezakonitim pobegom v Nemčijo. Kar se začne kot priložnost slediti svojim sanjam, se spremeni v nepredvidljiv čustveni tobogan z neprijetnimi posledicami.

Sanje deklet so univerzalne in se je z njimi preprosto identificirati, njihova kultura pa je veliko bolj zapletena in iz drugih vidikov pogosto težko razumljiva.

Film ne obsoja in ne zavzema nobene strani, ampak ponuja vpogled v čustveno nepredvidljivo potovanje smučarskih sanj.

Film mariborske filmarke je filmski kritik časopisa Večer Matic Majcen izbral za najboljši film leta 2022.


Režija Haidy Kancler scenarij Haidy Kancler, Iza Strehar, Boštjan Virc direktorica fotografije Heini Mäntylä montaža Matthias Gugler, Haidy Kancler glasba Victor Gangl oblikovanje zvoka Julij Zornik, Samo Jurca grafična oprema Nataša Vugrinec producenti Boštjan Virc, Ari Matikainen, Sabine Gruber, Peter Drossler produkcija Studio Virc (Slovenija) koprodukcija FlairFilm (Avstrija), Kinocompany (Finska) organizatorji produkcije Tilen Ravnikar, Peter Drössler, Nastja Kotnik Minik, Nataša Vugrinec, Tuukka Vartiainen, Sini Hormio nastopajoče Zakia Mohammadi, Fariba Ahmadi, Fatima Nazari, Ana Tasič, Ines Vrabič.

Organizacija in izvedba Kulturna četrt Minoriti, Lutkovno gledališče Maribor • programska selekcija Konzorcij Film in Maribor • program financira Mestna občina Maribor.

Odpiralni čas
Info točka je odprta eno uro pred dogodki v Avditoriju, Minoritski cerkvi in Sodnem stolpu.
Kje se nahajamo
Vojašniški trg 2, 2000 Maribor
Kontakt