Kontakt

Urok zoper kačji pik

Traja: 30 min
prostorska instalacija
inštalacija

Otvoritev bo v petek, 20. oktobra, ob 16. uri v Razstavišču LGM.

Razstava je na ogled od 20. do 28. oktobra po urniku blagajne LGM ter uro pred dogodki.

Ana Pečar z gosti Izpod Korenin, Peter Mignozzi

Prostorska postavitev Urok zoper kačji pik je ritmična video projekcija frekvenc in amplitud, skozi katere nam narava govori o življenjski sili, ki je v vseh nas in ki poganja življenje brez začetka in brez konca. To silo je marsikatero avtohtono ljudstvo predstavljalo s kačo, neulovljivo, dolgo (jaro) bitje spremembe, levitve, ki prehaja iz teme v svetlobo in nazaj. Potopitvena video postavitev ponavljajočih se ritmov deluje kot urok in oponaša svetlikanje lusk kače v gibanju. Zvok je ritualni jezik, nekje med petjem in govorom - monotono obredno repetitivno čantanje. Ker kača v starih zgodbah upravlja s primarnimi elementi, najbolj pa z vodami, nevihtami in neurji je urok zoper njen pik simbolna prošnja, ki se spoštljivo priklanja moči sveta ter razume, da se v sedanji mreži bistveno več porablja, kot je v ravnotežnem odnosu možno. Projekcijo spremlja tudi dokumentarni pogovor o omenjeni temi, ki se dotakne tudi smrti, strupov, cikličnosti in pričevanj pripovedovalcev Posočja, ki jih je v gradivih zbral Pavle Medvešček.

Partner postavitve sta Lutkovno gledališče Maribor in Kulturna četrt Minoriti. Projekt sofinancira Mestna občina Maribor.

Dela Ane Pečar temeljijo na video podobah neotipljivih, tankočutnih, četudi ekspresivnih prizorov narave. Skozi izrazne medije, ki vključujejo intermedijsko instalacijo, prostorsko intervencijo ter fotografijo, avtorica ustvarja kontemplativne prostore, ki umirjajo impulze zunanjega dinamičnega sveta. Navdih črpa iz različnih virov, od dolgih vizualnih prizorov Tarkovskega ali Kurosawe do bogastva avtohtonega načina bivanja. Ukvarja se z močjo spokojnosti. Raziskuje dediščine, s pomočjo ustne tradicije ohranjene v odmaknjenih predelih sveta ter krogotok med elementi, naravnimi cikli, živalmi, rastlinami in človekom. Relativizira brezpogojni sistem vrednot, v katerem smo se znašli. Dela Ane Pečar so v zbirkah Umetnostne Galerije Maribor in Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki. Sodeluje na številnih domačih ter mednarodnih razstavah in festivalih. 

Odpiralni čas
Info točka je odprta eno uro pred dogodki v Avditoriju, Minoritski cerkvi in Sodnem stolpu.
Kje se nahajamo
Vojašniški trg 2, 2000 Maribor
Kontakt