Kontakt

VIKI GROŠELJ: MOJIH 33 ODPRAV

Traja: 1 H
Predavanje in predstavitev knjige s pogovorom
grošelj

V svoji zadnji knjigi Mojih 33 odprav v najvišja in najbolj odmaknjena gorstva sveta Viki Grošelj kronološko predstavi  vzpone na 33 najvišjih vrhov sveta, ki jih je opravil med letoma 1975 (odprava na Makalu) in 2022 (odprava na Himlung). Knjiga je avtorjev dragocen spomin na skoraj pol stoletja dolgo alpinistično pustolovščino in obenem izraz hvaležnosti, da je po vseh teh - skoraj neverjetnih dosežkih, živ in zdrav.


Viki Grošelj je vrhunski alpinist, himalajec, gorski vodnik, reševalec in športni pedagog. Na vseh področjih svojega delovanja je dosegel izjemne uspehe, največje pa seveda v osvajanju gora. Sodeloval je na več kot tridesetih odpravah v izvenevropska gorstva. V Himalaji je opravil enajst vzponov na vrhove desetih od štirinajstih osemtisočakov. Na vse vrhove, razen na Makalu, Everest in Kančendzengo, je splezal brez uporabe dodatnega kisika. je tudi prvi Slovenec, ki se je povzpel na vse najvišje vrhove kontinentov.

Za dosežke v alpinizmu je prejel številne domače in tuje nagrade, med drugim je dobitnik priznanja Planinske zveze Slovenije za najuspešnejšega alpinističnega smučarja. Prejel ga je leta 2001 za spust z 8201 metrov visokega Čo Oja.

Priznanje, ki mu največ pomeni, pa je uvrstitev na Messnerjev seznam največjih alpinistov Rock & Ice Stars (Zvezde skale in ledu). Sloviti alpinist Reinhold Messner je namreč od leta 2006 na svoj ekskluzivni seznam uvrstil zgolj 30 alpinistov z vsega sveta, julija 2023 pa je bil v elitno družbo vklesan Viki Grošelj. 

Viki Grošelj je ena ključnih osebnosti slovenskega alpinizma in eden najboljših alpinistov na svetu … Njegov moto je: alpinizem je pustolovščina v najbolj plemenitem, najčistejšem in najbolj pozitivnem pomenu te besede.

Reinhold Messner

Pogovor pripravljamo v sodelovanju z alpinističnim odsekom Planinskega društva TAM.

Odpiralni čas
Info točka je odprta eno uro pred dogodki v Avditoriju, Minoritski cerkvi in Sodnem stolpu.
Kje se nahajamo
Vojašniški trg 2, 2000 Maribor
Kontakt