Kontakt

FILM

Minoriti
Programska raznolikost filmskih vsebin.

Film v Minoritih povezuje gostovanja vsebin organizacij, ki v Mariboru pripravljajo projekte in programe vezane na filmsko prikazovanje in filmsko vzgojo.  

V sodelovanju s konzorcijem Film in Maribor, ki ga sestavljajo, Društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga Mitra, Društvo za razvoj filmske kulture, Film Factory, Pekarna Magdalenske mreže in Zavod MARS Maribor izvajamo sobotne filmske projekcije. Konzorcij, iniciator ponovne vzpostavitve programa mestnega kina, že štiri filmske sezone skrbi za programsko kuriranje ter za organizacijo in izvedbo strokovnih pogovorov s filmskimi ustvarjalci. 

V letu 2023 ob sobotah od 25. februarja do 22. aprila Velika dvorana Lutkovnega gledališča Maribor postane kino: na ogled je kvalitetna filmska selekcija nagrajenih, prepoznavnih, slovenskih in mednarodnih avtorskih naslovov. Filmske večere omogoča Mestna občina Maribor.

Skozi leto na našem platnu žarijo animirane podobe Mednarodnega filmskega festivala StopTrik, dokumentarni pogledi  Mednarodni festival dokumentarnega festivala Dokudoc, filmske perspektive otrok in mladih prinaša festival Enimation, pod zvezdami pa v poletne noči sveti Letni kino Minoriti.

Film v Minoritih
Film v Minoritih
Strokovno zasnovan program

Nekdanje "Filmske nedelje (in sobote) v Lutkovnem" smo preimenovali v Film v Minoritih, strokovna selecija konzorcija Film in Maribor. S priznanimi projekti in festivali, kot so Stoptrik, Dokudoc, Letni kino Minoriti, Enimation, Projektor, konzorcij Film in Maribor tvori ekipo posameznikov, ki združujejo izkušnje na področju prikazovanja, izobraževanja in produkcije filmov. 

Film v Minoritih izpolnjuje nalogo mestnega kina in nudi kakovostno, nekomercialno filmsko ponudbo za vse generacije, temu pa se pridružujejo filmsko-vzgojni in izobraževalni programi.

film vesna
Spodbujanje filmske vzgoje občinstva

Film v Minoritih se posveča kvalitetnemu avtorskemu filmu in vzpostavlja programsko raznolikost filmskih vsebin, ki primarno niso ustvarjene za razvedrilo. Skozi sodelovanje z nevladnimi organizacijami, ki se ukvarjajo s filmsko vzgojo v mestu, spodbuja filmsko vzgojo občinstva v lokalnem okolju. Ponuja prostor kuriranemu filmskemu programu in spremljevalnim vsebinam kot so pogovori z avtorji, filmske delavnice in dialog o filmu in posledično predstavlja žarišče filma v mestu.

Vsebuje različne zvrsti ter dolžine filmov, saj sledi popularizaciji filmske kulture s ciljem rednega obiskovanja kina in je zastavljen v skladu s poslanstvom evropske mreže kinematografov Europa Cinemas, katere glavne točke delovanja so: privabljanje raznolikih občinstev v kina s poudarkom na mladih občinstvih, podpora evropskemu filmu, izmenjava na nacionalni in evropski ravni, ohranjanje in bogatenje filmske dediščine.

Filmske večere omogoča Mestna občina Maribor.

Filmi za sladokusce

StopTrik Vrtec
45 min
sep. 27 / sre.
07:00
StopTrik Pobalin_ka
1 h 20 min
sep. 27 / sre.
09:00
Stoptrik Žverca
1 h 10 min
sep. 29 / pet.
07:00
StopTrik Mladostnik_ca
1 h 30 min
sep. 29 / pet.
09:00
Kapitan Morten in kraljica pajkov
1 h 16 min
sep. 30 / sob.
15:00
Odpiralni čas
Info točka je odprta eno uro pred dogodki v Avditoriju, Minoritski cerkvi in Sodnem stolpu.
Kje se nahajamo
Vojašniški trg 2, 2000 Maribor
Kontact