Kontakt

O MINORITIH

Minoriti niso le prostori. Medtem ko kulturno četrt arhitekturno sestavljajo Minoritski samostan, Tri babe, Cerkev, Avditorij in Sodni stolp, so Minoriti predvsem samosvoja entiteta s profiliranimi vsebinami. Povezujejo dogodke s širšim kulturnim značajem: uprizoritvene, perfomativne, glasbene in filmske vsebine, ustvarjalna sodelovanja, pogovore in razstave.

Minoritski samostan
RAZLIČNI JEZIKI UMETNIŠKEGA USTVARJANJA
Maska MEso ali Razodetje
UNIKUM NA NACIONALNI RAVNI
SAMOSVOJE PRIZORIŠČE SODOBNIH UMETNOSTI

Kulturna četrt Minoriti se odslej skupaj z Lutkovnim gledališčem Maribor vzpostavlja kot samosvoje prizorišče sodobnih umetnosti, ki na sveže načine predstavlja različne jezike umetniškega ustvarjanja. Gledališke produkcije – s poudarkom na lutkah, ki predstavljajo srce tega kompleksa – in scenski dogodki so prvenstvena izrazna forma, temu pa se pridružujejo razstavna, koncertna, filmska in konferenčna dejavnost. Predvsem sodobne scenske prakse iščejo, skoraj zahtevajo, nove, drugačne prostore … in minoritski kompleks kulturne četrti ponuja edinstveno izhodišče zanje. Hkrati je kompleks unikum na nacionalni ravni, saj je umeščen v nekdanji sakralni objekt. Poleg Velike dvorane – umeščene na nekdanji samostanski vrt, Male dvorane – v prostorih minoritskega samostana, zaobjema Minoritsko cerkev, Sodni stolp, Avditorij in druga priložnostna prizorišča. Minoriti prav zato niso »le« prostor, temveč edinstvena entiteta, v kateri se zgodi preplet dogajanja celotnega mesta. 

Velika dvorana lutkovnega
IZMENJAVA, VZAJEMNOST IN TRAJNOSTNA INTERAKCIJA
VOZLIŠČE MESTNIH DELEŽNIKOV IN FESTIVALOV

Minoriti so vozlišče skorajda vseh mestnih deležnikov in festivalov, kot so: Festival Lent, Festival Borštnikovo srečanje, Stoptrik, Dokudoc, Enimation, Platforma …, mestnih producentov in institucij, hkrati pa so dragocen partner neodvisnim producentom. V prepletu naštetih se kulturna četrt osmišlja skozi izmenjavo, vzajemnost in trajnostno interakcijo; z upoštevanjem zgodovinskosti kompleksa usmerja svoje delovanje v premislek in pokončno držo, ob tem pa dopušča vso svobodo umetniške artikulacije.

GALERIJA
Odpiralni čas
Info točka je odprta eno uro pred dogodki v Avditoriju, Minoritski cerkvi in Sodnem stolpu.
Kje se nahajamo
Vojašniški trg 2, 2000 Maribor
Kontakt