Kontakt

Gledališče Zapik

Vse od svojega nastanka gledališče Zapik preizprašuje mejne oblike lutkovnega jezika. Osrednija se na vizualno, hkrati pa vzpostavlja brezmejno svobodo novoustvarjenega sveta.
Prstne lutke
Lutkovno gledališče Maribor
-

Razstava je odprta v času dogodkov v Lutkovnem gledališču Maribor.

Vse od svojega nastanka gledališče Zapik preizprašuje mejne oblike lutkovnega jezika. Osrednija se na vizualno, hkrati pa vzpostavlja brezmejno svobodo novoustvarjenega sveta, novonaseljenega življenja, skozi katerega komunicira izvirne zgodbe, postavlja svoja pravila, ki jih hkrati brez zadržkov krši.

Zapik je najmanjše slovensko lutkovno gledališče. Skozi komorni značaj in uporabo interaktivnosti izraža sofisticiran minimalizem, medtem ko gradivo črpa iz širokega polja etnoloških raziskav, tudi iz glasbe in pedagogike ter terapevtskih pristopov. Ustanovitelja gledališča, Jelena Sitar Cvetko in Igor Cvetko, dajeta formo in vsebino združevanju teoretičnega znanja, v estetskem smislu pa avtorsko izvirnost in izčiščen minimalizem. Ustvarjalni tandem v svoja dela vnaša dokumentarne prvine, v svojem izrazu pa ukinja ločnico – rampo med publiko in nastopajočim ter daje velik poudarek socialnim dejavnikom in druženju z mladimi gledalci, kar je dodatna komponenta njunim uprizoritvam, ki jih moramo v tem kontekstu razumeti kot široko zasnovane dogodke.

Odpiralni čas
Info točka je odprta eno uro pred dogodki v Avditoriju, Minoritski cerkvi in Sodnem stolpu.
Kje se nahajamo
Vojašniški trg 2, 2000 Maribor
Kontakt