Kontakt

SODNI STOLP

Sodni stolp - OUTSIDE
SREDNJEVEŠKI OBRAMBNI STOLP

Sodni stolp je srednjeveški obrambni stolp, ki je nekoč utrjeval jugozahodni vogal mestnega obzidja in izvira iz začetka 14. stoletja. Njegova podoba se je večkrat spreminjala, današnji obseg pa je dobil v času po drugi svetovni vojni. Z zadnjo prenovo v letu 2021 sta bili v njem vzpostavljeni dve prizorišči: v pritličju in prvem nadstropju.

Sodni stolp - INSIDE
NAJLEPŠA STREHA V MESTU

Sodni, oziroma Pristaniški stolp je izrazito obrambna arhitektura – z monumentalno maso je varoval jugozahodni vogal mestnega obzidja. Njegov oglati predhodnik je bil sezidan leta 1310, a so ga leta 1532 podrli. V letih 1548 – 1562 so pod vodstvom italijanskih gradbenikov, ki so gradili Rotovž, na novo zgradili tudi Sodni stolp. Takrat je bil za etažo nižji in pokrit s stožčasto streho. V 19. stoletju so ga povišali in uporabili za skladišče. Leta 1937 je pogorel, med požarom so se sesule streha in lesene etaže. Obnova je tekla od leta 1957 do 1960, ko so rekonstruirali strešno konstrukcijo in kritino. Leta 2021 je bil v celoti obnovljen v namene prireditvene dejavnosti in je odtlej v upravljanlju Lutkovnega gledališča Maribor.

Sodni stolp - EVENT
ČAROVNIŠKI PROCESI

Ime je dobil v času, ko so v njem izrekali sodbe. Povezujemo ga s čarovniškimi procesi, saj so tukaj izrekali sodbe ženskam, ki so bile spoznane za čarovnice. Sodni stolp je zaradi svoje oblike poznan tudi kot Okrogli stolp, zaradi bližine Minoritskega samostana pa kot Samostanski stolp. Najdete ga na spodnjem delu mariborske tržnice na Lentu.

Sodni stolp je pomemben spomenik utrdbene arhitekture in nepogrešljivi element zahodne mestne vedute s srednjeveškim obzidjem.

Minoriti

V prepletu zgodb

Dobrodošli v Minoritih – urbanem stičišču, kjer ponujamo vsebine za obiskovalce vseh starosti, spodbujamo ustvarjalnost in negujemo otroško radovednost. 

Odpiralni čas
Info točka je odprta eno uro pred dogodki v Avditoriju, Minoritski cerkvi in Sodnem stolpu.
Kje se nahajamo
Vojašniški trg 2, 2000 Maribor
Kontakt