Kontakt

DOBET GNAHORÉ

Duration: 1 H 30 MIN
Festival Lent

Ognjevita virtuozinja afriške glasbe

Afriški kontinent nam je dal številne priznane pevke, a le malokdo se lahko ponaša s tako vznemirljivo odrsko prezenco kot Dobet Gnahoré. V trenutku, ko stopi na oder, postane jasno, da imamo opravka s pravo divo afriške glasbe: je namreč virtuozna pevka, plesalka, tolkalistka in tekstopiska, ki je moderne afropop zvoke rodne Slonokoščene obale popeljala v nove vznemirljive smeri.

Dobet Gnahoré, dobitnica nagrade Grammy leta 2010 in nagrajenka festivala Womad za najboljši nastop, je znana po osupljivih plesnih gibih, močni odrski predstavi in izrazito čustvenem vokalnem slogu. Na svojem šestem albumu Couleur, izdanem pri renomirani založbi Cumbancha leta 2021, Gnahoré prekinja s preteklimi akustičnimi slogi in ustvari ognjevit album, poln plesnih utripov, elektronskih ritmov, okretnih linij električne kitare in globokih groovov. Slavi svobodo mešanja urbane energije sodobne Afrike z živahnimi ritmi prednikov. Pesmi so odpete v več jezikih, od različnih avtohtonih jezikov njene domovine do francoščine in angleščine z namenom, da bi jasneje posredovala optimistično sporočilo in dosegla širše občinstvo.

Dobet poje pesmi, polne vedrine in optimizma; poje o svobodi današnjih in jutrišnjih afriških žensk in z vsakim koncertom prepričljivo opolnomoči novo generacijo drznih, močnih in neodvisnih ljudi. Njen nastop in sporočilnost praviloma preplavita vsakogar – pričakujte vročekrven nastop, poln plesne energije, razpete med tradicijo in sodobnostjo. Ali si lahko predstavljate boljše sporočilo za zaključni koncert Festivala Lent?

Opening hours
The LGM Box Office is open every Tuesday to Friday between 9 am and 1 pm, each Friday between 4 pm and 6 pm, each Saturday between 9 am and 1 pm and one hour before each event.
Where are we
Vojašniški trg 2, 2000 Maribor
Contact