Kontakt

Namesto kmečkega štrajka: književnost

Duration: 1 H 30 MIN
Premiera nove knjige esejev Nataše Kramberger Po vsej sili živ

Premiera nove knjige esejev Nataše Kramberger Po vsej sili živ v družbi avtorja spremne besede Borisa Kolarja in gostiteljice večera Nine Medved. Bere: Nataša Kramberger.

Sedem let na majhnem biodinamičnem posestvu kmetici, ki se ni pripravljena predati, razkrije boleče posledice podnebnih sprememb.

Sedem začetkov in sedem koncev sezon na majhni kmetiji človeka skoraj ubije, nagradi, strezni in nauči ponižnosti. Nataša Kramberger, ki je pri triintridesetih prevzela propadajoče posestvo in ga spremenila v biodinamično kmetijo, se po sedmih letih v navezavi na roman Primerljivi hektarji (LUD Literatura, 2017) sprašuje, kaj je šlo prav, kaj narobe in kaj lahko sploh še storimo, da bi se izognili naslednji katastrofi.

V sedmih letih kmetovanja so postale posledice podnebnih sprememb namreč boleče očitne: en dan se zaradi dolgotrajne suše podirajo nekoč mogočna drevesa, naslednji dan se tvoja klet zaradi poplav spremeni v močvirje. Zdi se, da je narava podivjala; ne drži se več nobenih pravil. Katerih pravil naj se potlej drži ekološka kmetovalka? Medtem ko se nekateri zanašajo na birokratska pravila evropskih razpisov in iracionalnih zahtev trga, Nataša Kramberger odkriva modrosti iz preteklih časov in se uči opazovati. Kajti vsi smo del globalnega ekološkega ravnovesja. Zato moramo sprejeti odgovornost. Odgovornost za možnost.

Nataša Kramberger

Pisateljica, kolumnistka, mladinska delavka in ekološka kmetica. V svojih knjigah, esejih, reportažah in komentarjih pogosto povezuje ruralno in urbano ter spaja različne žanre. Je tudi avtorica interdisciplinarnih umetniških projektov o kmetijstvu, naravni gradnji z zemljo in naravovarstvu. V Jurovskem Dolu vodi majhno biodinamično kmetijo, kjer s kolektivom Zelena centrala vsako poletje gosti številne mlade iz vse Evrope, ki jih skuša v stiku z zemljo opremiti z znanji in izkušnjami za boj proti klimatskim spremembam. Pozimi se preseli v Berlin, kjer skuša razumeti, kako tovrsten boj izpeljati na betonu večmilijonskega mesta.


Dogodek pripravlja založba Goga v sodelovanju z zavodom Dve luni in Kulturno četrtjo Minoriti.

Opening hours
The LGM Box Office is open every Tuesday to Friday between 9 am and 1 pm, each Friday between 4 pm and 6 pm, each Saturday between 9 am and 1 pm and one hour before each event.
Where are we
Vojašniški trg 2, 2000 Maribor
Contact