Kontakt

Ne čakaj na maj

Duration: 1 h 50 min
František Čáp / Jugoslavija (Slovenija) / 1957 / 109'

Dekleta se pripravljajo na zimske počitnice v gorah. Vesna se veseli, da bo z njimi tudi Samo, a njen fant se mora udeleži gorskih reševalnih vaj. Ko v gorah Vesna na nebu opazuje letala, ve, da je v enem od njih tudi Samo. Samo pristane, a ob njem je lepa Zora. Vesna, ljubosumna in trmasta, ob vrnitvi v mesto ne najde miru. A kmalu se vse razjasni, Samo in Vesna pa poletita z letalom, da bi uživala v svobodi neba.


František Čap (1913–1972) je v obdobju, ko se je slovenski film postopoma profesionaliziral in je prisegal na umetniško sporočilnost, v naše kinodvorane vnesel smeh. Pokazal je, kaj pomenita obrtniško tekoče izdelovanje filmov in sproščeno ustvarjanje. Pri nas je posnel nekaj koprodukcij in pet celovečercev, med njimi nepozabni komediji Vesna (1953) in Ne čakaj na maj  (1957), ob katerih so rasle generacije in ki sta danes, ko mineva petdeset let od režiserjeve smrti, del našega kolektivnega spomina. 

Zaradi uspešnih, gledljivih in dobro izdelanih filmov so Čapu večkrat očitali lahkotnost, tujost in populistične težnje – še posebej pri uspešni komediji Vesna, njegovem prvem filmu, ki ga je posnel v Sloveniji oziroma za slovenskega producenta. Romantična pripoved o fantih, ki se pripravljajo na maturo in poskušajo zapeljati profesorjevo hčer Vesno, je bila tako odmevna, da je František Čap leta 1957 posnel še nadaljevanje Ne čakaj na maj. V filmu Ne čakaj na maj so maturanti iz Vesne že študenti. Med zimskimi počitnicami se skupaj odpravijo v gorski hotel. Film odlikujejo odlična igra, duhoviti zapleti in topel humor. Posnetki padalske akcije s fanti, ki padajo z neba, so bili za tiste čase spektakularni, zabava s plesom in glasbenimi nastopi, polna prikritih hrepenenj, pa je bila za slovensko kinematografijo, ki je v tistem času izpostavljala vojne teme, prava osvežitev.

Njegovi filmi so pomembne mojstrovine takratnega časa, ki nas nagovarjajo še danes. Sodijo med konstitutivne stebre slovenskega filma. Tudi zato si v Slovenski kinoteki prizadevajo, da ostanejo vidni za čim širšo javnost tudi v obdobju digitalne reproduktivne kinematografije. Slovenska kinoteka je film Ne čakaj na maj  v letu 2022 digitizirala in digitalno restavrirala, in sicer v sodelovanju s Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu Republike Slovenije, Slovenskim filmskim centrom – javno agencijo RS in postprodukcijsko hišo Iridium Film. Kot izvorni material so uporabili original negativ in negativ tona, ki ju hrani Slovenski filmski arhiv.


Organizacija in izvedba Kulturna četrt Minoriti, Lutkovno gledališče Maribor • partnerji pri programski selekciji Konzorcij Film in Maribor • program podpira Mestna občina Maribor.

Opening hours
The LGM Box Office is open every Tuesday to Friday between 9 am and 1 pm, each Friday between 4 pm and 6 pm, each Saturday between 9 am and 1 pm and one hour before each event.
Where are we
Vojašniški trg 2, 2000 Maribor
Contact