Kontakt

O ljubezni in prijateljstvu

Duration: 1 h 10 min
koncert sopranistke Nika Gorič in zasedbe Ensemble Dissonance

Sopranistka Nika Gorič in Ensemble Dissonance bosta predstavila skladbe štirih skladateljev v priredbah za glas in godalni ansambel, ki so nastale v preteklih treh letih. Posamezne skladbe so bile z velikim uspehom izvedene na Festivalu Ljubljana, na Slovenskih glasbenih dnevih, v Narodni galeriji v Ljubljani, v Sokolskem domu v Škofji Loki, v Hiši Huga Wolfa v Slovenj Gradcu, na festivalu Mekpom Vorpommern in drugod. Zaradi izjemnega odziva občinstva in strokovne kritike, predvsem pa zaradi lepote glasbe, smo se odločili, da skladbe posnamemo in izdamo na zgoščenki, ki je v nastajanju. 

 

Avtorjev skladb pa ne druži le lepota glasbe poznoromantičnega glasbenega časa, temveč tudi glasba, motivirana z ljubeznijo in prijateljstvom. Karel Jeraj je samospeve napisal na besedila pesmi svoje ljubljene žene Vide, z L.M. Škerjancem pa ga poleg družinskih vezi povezuje tudi izjemna zavzetost pri razvoju glasbenega življenja v Ljubljani. Po povratku z Dunaja, kjer je bil dolga leta član Dunajske državne opere in Dunajske filharmonije, je ustanovil Orkestralno društvo, ki ga je kasneje vodil L.M. Škerjanc. Na Dunaju je kot violinist igral pod taktirko Gustava Mahlerja, ki je svoje Pesmi na besedila Friedricha Rückerta napisal tudi z mislijo na svojo ljubljeno ženo Almo. Med študijem kompozicije na Dunajskem konservatoriju je spoznal Huga Wolfa, s katerim sta prijateljevala in si nekaj časa delila študentsko sobo. Ljubke Pesmi za ženski glas so začetek Wolfovega ustvarjanja izjemnega vokalnega opusa, ki mu je kasneje prinesel svetovno slavo. 

Opening hours
The LGM Box Office is open every Tuesday to Friday between 9 am and 1 pm, each Friday between 4 pm and 6 pm, each Saturday between 9 am and 1 pm and one hour before each event.
Where are we
Vojašniški trg 2, 2000 Maribor
Contact